_______________________

 

 

             

*

Ανοίγουμε Νέους Ορίζοντες, Προχωράμε Δυναμικά στο Αύριο

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ
Στο 1ο Επετειακό Συνέδριο του Πολυχώρου ΚΙΒΩΤΟΣ
Νοηματική Γλώσσα: H Εξέλιξη και η Διάδοσή της Δημιουργούν Προοπτικές

Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Δήμου Παπάγου – Χολαργού
(Περικλέους 55, 15561 Χολαργός)

9 και 10 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πολυχώρος ΚΙΒΩΤΟΣ έκλεισε 10 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει Επετειακό Συνέδριο με Θέμα «Νοηματική Γλώσσα: H Εξέλιξη και η Διάδοσή της Δημιουργούν Προοπτικές»

Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Δήμου Παπάγου – Χολαργού, Περικλέους 55, 15561 Χολαργός

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Για τον Πολυχώρο ΚΙΒΩΤΟ, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό στοιχείο ταυτότητας ανθρώπων, κοινωνιών και λαών και αυτό το στοιχείο προσπαθεί να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η νοηματική γλώσσα χαρακτηρίζεται ως θεμελιώδες στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας των κωφών. Η διάσωση, η εξέλιξή της και η διάδοσή της δημιουργούν προοπτικές σε όλα τα πεδία έκφρασης και δράσης της κοινότητας. Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα προσδιορίζει και διαμορφώνει την εξελικτική πορεία των κωφών. Τα πεδία της Εκπαίδευσης, των Επιστημών, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας στα οποία η UNESCO κινεί και στηρίζει Δράσεις, αποτέλεσαν για εμάς ισχυρό υποστηρικτικό κίνητρο στο εγχείρημά μας.

Στόχος του συνεδρίου είναι η συμβολή της νοηματικής γλώσσας στην κατάδειξη μιας δυναμικής παρουσίας των κωφών στην κοινωνία.


Ειδικοί Στόχοι – Θεματικές Ενότητες

 • Ελληνική και Διεθνής Νοηματική Γλώσσα
 • Ψυχοπαιδαγωγικό υπόβαθρο των ατόμων με αναπηρία και κοινωνική ένταξη
 • Επιστήμη και Τέχνη στην κοινότητα των κωφών
 • Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μέσο έκφρασης και επικοινωνίας
 • Νεολαία Κωφών – η «Επόμενη Γενιά»


Συμμετέχουν

 • Ψυχολόγοι, Γλωσσολόγοι, Παιδαγωγοί
 • θεατρολόγοι, ηθοποιοί, ζωγράφοι
 • Η «επόμενη γενιά»


Το Συνέδριο αφορά   

1.Άτομα που λειτουργούν στο χώρο της Εκπαίδευσης, της Ψυχολογίας, της Γλωσσολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Ιατρικής, και της Τέχνης

2. Κάθε φίλο που επιθυμεί  

 • να ακούσει και να δει ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στη Νοηματική Γλώσσα 
 • να συλλέξει εικόνες, βιώματα και γνώσεις
 • να ‘ψυχαγωγηθεί’ πνευματικά και αισθητικά


Έκθεση
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση ζωγραφικής και κοσμημάτων.


Ζωντανή μετάδοση (live streaming)
Η υπηρεσία θα παρέχεται στους φίλους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο και διαμένουν εκτός Αττικής.


Γλώσσα
Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Διεθνής Νοηματική Γλώσσα, προφορική Ελληνική.


Συνεδριακό Υλικό
Σημειωματάριο, στυλό και dvd Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας


Βεβαίωση Παρακολούθησης


Διοργανωτές

 • το όνειρο των Υπευθύνων του Κέντρου
 • το στοίχημα των ανθρώπων, που με αφοσίωση και αγάπη υπηρετούν το έργο της ΚΙΒΩΤΟΥ
 • η ανεκτίμητη διαθεσιμότητα των εθελοντών μας

 

Κόστος Συμμετοχής (ανεξάρτητα από τη δυνατότητα ή την επιθυμία παρακολούθησης της μίας ή και των δύο ημερών του Συνεδρίου)
Κανονικό: 20€

Ειδική τιμή (φοιτητικό, ανεργίας): 15€

Κόστος ζωντανής μετάδοσης (live streaming): 10€


ΠΡΟΣΟΧΗ!
Όσοι από τους φίλους μας δυσκολεύονται να κάνουν εγγραφή ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα μας ή το facebook,
μπορούν να έρθουν στο Κέντρο μας (Πολυχώρος ΚΙΒΩΤΟΣ) και ΜΑΖΙ να πραγματοποιήσουμε την εγγραφή τους.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κανονικό
https://goo.gl/forms/i3V2dKQWiVoIQsRT2

Ειδική τιμή (φοιτητικό, ανεργίας)
https://goo.gl/forms/oKSwoiB0TYfotzU03

Ζωντανή μετάδοση (live streaming)
https://goo.gl/forms/A21DvxSoj3f6VEFe2


 

ΚΩΦΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Ευγενία ΓαλάνηΦοιτήτρια (τμήμα Γραφιστικής, Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας)
Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κωφών. Εκπρόσωπος της χώρας μας, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας,σε συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νεολαίας Κωφών (E.U.D.Υ), στη Φινλανδία και την Ολλανδία. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργίας κοσμήματος. Έργα της παρουσιάζονται, κατά καιρούς, σε μικρές εκθέσεις με επιτυχία και πολύ καλές κριτικές. Μόλις πρόσφατα φοίτησε στο BarAcademy και έγινε επίσημα, επαγγελματίας bartender. Δε σταματά να μαθαίνει, να ενηνερώνεται και να εξελίσσεται συμμετέχοντας σε ημερίδες και εκδηλώσεις.

Ευταξία ΕλένηΦιλόλογος-Ψυχολόγος
Η Ευταξία Ελένη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Φιλοσοφικής Αθηνών και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια φιλόλογος στην Ειδική Αγωγή  στο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών Βαρήκοων Αγ. Παρασκευής εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Σοφία ΖάγκαΕκπαιδευτικός Εικαστικών
Απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών από όπου αποφοίτησε με “Άριστα” (Εργαστήριο Δημήτρη Σακελλίωνα).Ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Κωφών “Τρελά Χρώματα”. Φοίτησε στις Σχολές των: Φωκά Ευαγγελινού-Σύγχρονος Χορός, Ραλλούς Μάνου-Κλασικό Μπαλέτο-Γιώργου Γεωργιάδη-Τζαζ,Μοντέρνο, Ευδοκίας Χαλκιοπούλου-Κλασικό Μπαλέτο.Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Κωφών ¨Τρελά Χρώματα¨.Το ντοκιμαντέρ “Ο Δρόμος της Σοφίας” της Κινηματογραφικής Ομάδας του Συλλόγου Αρχαιολόγων Ελλάδος, στο οποίο και πρωταγωνιστεί αναφέρεται στην προσωπική της ιστορία.

Χαράλαμπος ΜαντέληςΑγιογράφος
Γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα. Είναι έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Σχολής Κωφών Πάτρας και κατόπιν σε Γυμνάσιο και Λύκειο ακουόντων. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια και Ευρωπαϊκά συνέδρια για άτομα με αναπηρία. Βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Ανδρέα, από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος για την προσφορά του στο χώρο των αναπήρων.

Χρυσόστομος ΠαπασπύρουΔιευθυντής στο Ειδικό Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο χημείας) µε περαιτέρω σπουδές στην οργανική χημεία στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και διδακτορικές σπουδές στην γλωσσολογία των κινηματικών γλωσσών στην Σχολή Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Γνωρίζει επτά γλώσσες. Από το 1984 υπηρετεί ως καθηγητής στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής. Από το 2009 είναι διευθυντής στο Λύκειο και από το 2011 και στα δύο αυτά σχολεία. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμές επιστημονικές µμελέτες για τις κινηµατικές γλώσσες και την εκπαίδευση των ανηκόων. Είναι ο πρώτος κωφός γλωσσολόγος.

Τσεκούρα ΜαρίαΕκπαιδευτικός Καλών Τεχνών
Κωφή εκπαιδευτικός Καλών Τεχνών στο Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κωφών και Βαρυκόων Αγ. Παρασκευής. Διπλωματούχος Δομικού Σχεδίου Αθηνών, Πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Εκπαιδεύτρια Ε.Ν.Γ. στη Νομαρχία Αργυρούπολης, στην ΟΜΚΕ και στον Πολυχώρο ΚΙΒΩΤΟΣ. Συμμετείχε με ατομικές εκθέσεις της Έργων Τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φιλοθέης και Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Γιώργος ΦωτάκηςΣπουδαστής (τμήμα Μαγειρικής, ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, Αγία Παρασκευή)
Κωφός εκ γενετής, τελείωσε το Λύκειο σε ειδικό σχολείο κωφών-βαρηκόων. Πρόσφατα έχει παρακολουθήσει σεμινάριο bartending, με σκοπό να οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις με την προοπτική να φτιάχνει ποτά. Έχει συμμετάσχει στο εβδομαδιαίο συνέδριο της EUDY (European Union Deaf Young) που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη με θέμα: "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσέγγιση παιδιών με ψυχολογικά προβλήματα". Ένα από τα αγαπημένα του χόμπυ είναι η μουσική.

Γιάννης ΧριστοδουλάκοςΣυνταξιούχος
Πτυχιούχος Οικοδομικού Σχεδίου της Σχολής Palmer, Ιδρυτικό μέλος της EuropeanUnionfortheDeaf και Ιδρυτής Νεολαίας Κωφών Ελλάδος. Mέλος της επιστημονικής επιτροπής για την επίσημη καταγραφή της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.Πρώην Πρόεδρος & Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε). Μέλος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών & της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Μέλος της Ένωσης Κωφών Ελλάδος. Υπεύθυνος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε) για τη δημιουργία Λεξικού της Ε. Ν. Γ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Βαθμοφόρος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην 1η Ειδική Ομάδα Κωφών ΠροσκόπωνΆριστη γνώση της Διεθνούς Νοηματικής Επικοινωνίας.


 

ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης
Διδακτορικό στην Ποιμαντική Προσέγγιση των Κωφών

Κάτοχος επάρκειας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δημήτρης Μαυρέας, Φιλόλογος -Διερμηνέας ΕΝΓ
Ο Δημήτρης Μαυρέας εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αξιοποίηση του θεάτρου στη διδασκαλία του, καθώς και άλλων καινοτόμων μαθησιακών τεχνικών, όπως η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Έχει διδάξει σε Κωφούς και Βαρήκοους μαθητές και είναι επίσης διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ). Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε και Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Στο ίδιο
τμήμα εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα το γλωσσικό σχεδιασμό της ΕΝΓ. Έχει παρουσιάσει μελέτες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Πέτρος Ορφανός, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.
Ονομάζομαι Ορφανός Πέτρος και είμαι εκπαιδευτικός. Από το 2007 είμαι σχολικός σύμβουλος στην Α/θμια εκπαίδευση. Παράλληλα διδάσκω σε προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχω σπουδάσει παιδαγωγικά, μαθηματικά, κατέχω μεταπτυχιακά στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην εκπαιδευτική διοίκηση, διδακτορικό στην εκπαίδευση των τυφλοκωφών μαθητών και είμαι συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων.

Μιχάλης Πίσσαρης,  Διερμηνέας και δάσκαλος της ΕΝΓ.
Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) "ΑΘΗΝΑ" στη γλωσσολογική επισημείωση και τον έλεγχο των προϊόντων της ΕΝΓ.

Φλώρα Σαββαλίδου, Διερμηνέας της Ε.Ν.Γ.
Βασικό πτυχίο: Πολιτικές Επιστήμες, Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών 
Μεταπτυχιακές σπουδές: 
- Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ειδίκευση Αγωγή Κωφών 
- European Master in Sign Language Interpreting (EUMASLI).

Ουρανία ΣιμιτσήΨυχολόγος Kλινική ψυχολόγος (MAITRISE D.E.S.SDEPSYCHOLOGIECLINIQUEETPSYCHOPATHOLOGIQUE
BESANCONFRANCE
). Εργάζεται από το 1997: ΑΝΑΔΥΣΗ- ξενώνας εφήβων και ενηλίκων ΔΑΦ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ- άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες ειδικές ανάγκες, ΕΥΛΟΓΟΝ- Παιδιά με ΔΑΦ, ΔΕΠΥ, ΔΑΔ, ΕΓΔ, ΝΕΛΕ( σχολές γονέων), ΣΕΛΕΤΕ(πρόγραμμα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού), ΚΔΑΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (2003- σήμερα), ΕΔΕΑΥ σε 5 δημοτικά σχολεία γενικής αγωγής( 2014-σήμερα).

Φίλιππος Τράγκας, Θεολόγος, Ειδικός Παιδαγωγός, Δάσκαλος Χορού
Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην επιστήμη της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική κλινική του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως συνοδός ΑμεΑ, ως καθηγητής σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα «Προσχολική και Ειδική αγωγή» και για 6 χρόνια ως εκπαιδευτής σε κέντρο ημέρας για άτομα με τύφλωση και πολυαναπηρίες.
Χορεύει από τότε που γεννήθηκε και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως χορευτής από την ηλικία των 15 ετών. Απέκτησε δίπλωμα διδασκαλίας Λάτιν, Ευρωπαϊκών και Ελληνικών χορών. Πλέον είναι ιδιοκτήτης δύο σχολών χορού στο Κολωνάκι και στη Δάφνη και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη βιομηχανία του χορού.
Έχει πιστοποίηση γραφής Braille, επάρκεια ΕΝΓ και είχε ξεκινήσει την εκπαίδευσή του για Διερμηνέας ΕΝΓ.

     
  

       

 

   
           
 Τηλεκπαίδευση

 


 


    Ψηφίστε

________________________________________